lørdag 30. april 2011

Geite 2002 moh.


Geite i Leirdalen er absolutt en overkommelig tur for de aller fleste.
Denne toppen er 2002 moh, og den skifter fasong ettersom hvilken vinkel man ser den fra. Nede fra Leirdalen virker den bare som en kjedelig rygg, fra Leirhaug er den plutselig blitt til et spir, og fra Leirvassbu, har den endelig funnet lassen sin i rekken av tinder!
Turen starter ved parkeringsplassen i Leirdalen (veien inn mot Leirvassbu), som kalles Sletthamn.
Elva Leira må krysses..og det kan ofte bli bløtt på returen utpå dagen. Turen fortsetter da innover mot Storbreen, og utsikten er flott hele turen. Brefallet på den nordre delen av Storbreen, står blått og isete framfor oss. Vi svinger imidlertid inn på den flate søre delen av breen. Følger denne et stykke innover. Denne delen av breen er temmelig kompakt og trygg, og har fremdeles en god del snø på. Tar så av til venstre mot Rundhø, og følger høydedraget fra den sør-vest til innsteget av Geite. Kan noen ganger være hardt i toppen, og hold til høyre i oppsteget. Vel oppe på 2002 meter, kan endelig den råe utsikten nytes. Man ser mye fra denne "lille" 2000-toppen!
Ha en super fjelldag, folkens! =)
Storbreen midt imot. Jervefonne 2001 til høyre og St.Smørstabbtind 2208 som en pyramide midt bak, med Kniven 2133 til venstre.

Geite sett fra Leirhaug, som den spisse i front.

Geite til høyre, sett frå Leirvassbu.

fredag 29. april 2011

6-toppers rangel, avsluttet med nesten 1200 høydemeters nedkjøring!


Som kjent så åpnet riksvei 55 over Sognefjellet i dag.
Denne perlen av en fjellovergang lokker oss med mange fine topper. Det fine med mange av disse, er at de er enkle å nå, og lette å gå.
For helgen som kommer, og med den værmeldingen som er varslet, vil jeg anbefale en "rangel" på 6 2000-meterstopper, avsluttet med nesten 1200 høydemeters nedkjøring.
Jeg velger å starte turen på Krossbu. Er dere flere i følge, så parker også en bil på Bøverkinnhalsen.
Første toppen på turen er Store Smørstabbtind, med sine 2208 moh. Dette er turens tøffeste oppstigning, men alt strevet glemmes når toppen er nådd og utsikten kan beundres! Ryggen opp, kan nok være ganske hard/isete, så jeg vil anbefale isøks og stegjern i tilegg til at dere må utøve stor forsiktighet. Skiene tas ikke med på toppen.
Videre går turen nordover til Storbreatind på 2018 moh. Denne etappen, og de neste via Veslbreatind 2092 moh, Hurrbreatind 2060 moh og Veslfjelltind 2157 moh, er lett og grei, og følger høydedraget.
Fra Veslfjelltind til Loftet, må bandet mellom disse forseres. Her skal man være forsiktig, og ta det med ro. Vel over, flater det ut mot toppen av Loftet på 2170 moh. Dette er dagens siste topp.
Utsikten underveis er formidabel, du legger toppene bak deg på rekke og rad, og har kun den nydelige nedkjøringen til bilveien på Bøverkinnhalsen igjen.
En super tur, som kan tas på den enkleste måten nettopp nå, med bilvei og skiføre!
God tur, og vær forsiktig!
Krossbu-Store Smørtabbtind-Storbreatind-Veslbreatind

Veslbreatind-Hurrbreatind-Vesfjelltind-Loftet

Loftet-Bøverkinnhalsen

torsdag 28. april 2011

Breene om våren.

Mange av de flotte toppene i Jotunheimen ligger i nærheten av breer, og disse breene må ofte benyttes for at toppene skal kunne bestiges. Ettersom våren går og dagene med godvær blir flere, vil avsmeltingen av vintersnø bli større og større.
Snømengden om vinteren, kombinert med værhistorikken, vil avgjøre hvor trygge breene er å ferdes på om vinteren og våren. Mye vær, som jeg kaller det, altså vind og temeratursvinginger kombinert med en del snø, gjør at sprekken tettes og pakkes bedre. Likevel er det alltid steder på en bre som man må være forsiktige på. Nå når vårskiturene gåes, bør man unngå områder der man ser sprekkene i dagen, eller områder med blåis. Man skal også være ekstra forsiktig i kantene av breen, mot fjell. Dette området kalles for breglipper, og sprekkene her, blir ofte dype og store.
Stort sett så er det fine forhold for skigåing på de fleste av breene her ennå...men skal du være i tvil, så ta ingen sjanser. Da koster det så lite å ta en annen vei, eller eventuelt ta med breutstyr i sekken, og nytte dette på en trygg oppstigning.
Vær alltid forsiktig på bre!

Et annet tips for bratte toppturer nå, er å ta med en lett isøks og stegjern. Ofte med sterk solvarme og nattefrost, kan de siste snøfeltene opp mot toppen bli harde som is til langt utover dagen.

Ta forholdsregler og bruk hodet, så blir turen kanon!
Ha en fin fjelldag, folkens! =)

Fremsmelting av sprekk i skispor til topp.

Typisk bregleppe i bunnen av renna.

Sånn ser det faktisk ut under snøen mange plasser!

onsdag 27. april 2011

Vår.




Det er ingen tvil...våren har kommet!
Dette er kanskje den fineste og mest spennende årstiden vi har her i fjell-Norge. Nå er det tid for nytt liv, både blandt planter og dyr. Et sikkert vårtegn på bare rabber, er mogopen. Dette er en hardfør blomst, med mange navn. Bukkeblome i Lom, Geitblome i Vågå og Mogop for de aller fleste!
Jeg synes nesten at det tyske navnet beskriver den best, nemlig Frühlingsanemone ( frühling=vår).
Det er jo det den er..en vårblomst!
Sola varmer, snøen smelter og bekkene sildrer...dette er en tid med store kontraster. Gnistrende skiføre i høgfjellet, og fiskbare elver litt lengere nede. Det er liksom både sommer og vinter på en gang.


tirsdag 26. april 2011

Fannaråken 2068 moh og Steindalsnosi 2025 moh.


Alle som har kjørt over Sognefjellet, har nok lagt merke til Fannaråken. Dette karakeristiske fjellet har nok blitt foreviget gjennom mange kameralinser.
En vårskitur til Fannaråken, er et utrolig bra tips. Med en turstart på rundt 1400 meter, har du både et knall utgangspunkt og supert føre. På kartet har jeg tegnet start både fra Sognefjellshytta, og lengere vest, ved dammen. Siste er den korteste. Enkel og grei bre, uten store farer. Faktisk så trenger man ikke bekymre seg før man skal runde rundt på østsida. Vær på vakt for skavel eller kramskred her. Når ryggen er rundet, så er man igjen på trygg grunn, med gamle Norge under beina igjen.
På toppen har DNT en hytte, som faktisk er Norges høyeste overnattingsplass. 2068 moh er et flott sted å tilbringe natten! Denne er åpen bare i sommersesongen. Du får også panoramautsikt til Skagastølsryggen, med noen av de høyeste toppene i landet. Store Skagastølstind 2405 moh og Styggedalstind 2387 moh, er noen av dem. Returen ned, er den samme som oppturen.

Steindalsnose 2025 moh, er nok kanskje en av de enkleste 2000-meterstoppene å bestige.
Med start ved veien, etter Hervadammen et sted (der du måtte få plass til bilen), er dette en rimelig grei tur. Et fint alternativ i disse tider, er om man har to biler, og parkerer den ene lengere ned, mot Turtagrø. Da får du en lenger nedkjøring på ski. Anmarsjen er fra vest, og høydedraget følges til toppen en nådd. Rutealternativ er tegnet inn på kartet.

Fredag åpner veien over Sognefjellet, så da er det bare å fylle termosen, smøre nesen med solkrem, sette solbrillene på...og kose seg!! =)

mandag 25. april 2011

Fortsatt fint toppturføre!

Påska er nå over, og mange turer og topper er unnagjort.
Men, heldigvis er det mye finvær og skiføre igjen enda. Kommer man opp på 1200-1300 moh, spesielt i vest, så er det fremdeles drømmeføre.
Til helgen åpner etter planen riksvei 55 over Sognefjellet, så da blir nok et toppturområdet åpnet for særdeles lett adkomst. Her har du alle slags vanskelighetsgrader, så det er absolutt noe for alle og enhver. Gå flatt, eller gå bratt...du bestemmer! Dette er jo uten tvil den vakreste fjellovergangen som finnes!
Så, jeg håper at lysten til å ut på ski, fremdeles er til stede, og at så mange som mulig nyter denne fine tiden....det er jo VÅR!!




lørdag 23. april 2011

Rolig påske i Jotunheimen.


Påska har så langt vært stille og rolig i Jotunheimen. Ingen alvorlige ulykker så langt.
Skiføret holder også ut, iallefall i høyden, og det har vært masse turister som har fått gleden av det.
Men det er ikke bare turister det er mange av for tiden...det er også utrolig mye lemmen i fjellet. Kanskje det er et nytt storår på gang? Ikke bare jeg som har registrert dette, for i går såg jeg at fjellvåken var på plass. Den nyter godt av disse små bandittene!
Ha en fortsatt fin påske folkens, og nyt været så lenge vi har det! =)

onsdag 20. april 2011

God påske alle sammen!

Vil ønske alle en riktig god påske!
I dag går jeg fra bakvakt til aktiv vakt i Fjellredningen i Lom, så da blir det stilt fra meg her noen dager.
Håper dere alle får det fint, og er forsiktige!

tirsdag 19. april 2011

Rasletind 2105 moh.


Rasletind (2105moh), er en topp som mange sikkert har sett på når man kjører i bil over Valdresflya.
Dette er også en topp som er rimelig enkel å gå på, og er en utmerket vårskitur. Her kan også unger være med uten problem.
Når du finner en plass å parkere ved veien over "Flya", er det bare å sette på seg skiene med en gang. Forholdene er kanon!
Ruta jeg har tegnet på kartet, tar utgangspunkt fra Vandrerhjemmet, på høyeste Valdresflya. Ruta går da nord-vest, mot Steindalen, og opp på ryggen fra Rasletind som strekker seg nord-øst. Vel inne på ryggen dreier du sør-vest, og holder ryggen helt ut, til du har nådd toppen av Rasletind, og står 2105 meter over havet. Enkelt og greitt. En fantastisk skitur, i et fantastisk område!
Fjellområde mellom Gjende og Bygdin, omtales ofte som "Gjendealpene", og her kan man finne utfordringer for de fleste, enten man er turgåer, traversjeger eller klatrer.
Jeg vil iallfall anbefale Rasletind som en lett og grei 2000-metring..og når du har nådd toppen, ja da kan du starte planleggingen av neste topp og neste tur!
Husk solkrem og briller!
Ha en flott fjelldag, og nyt og bruk resten av vinteren og skiføret for alt det er verd!

mandag 18. april 2011

Med sykkel og ski.


Rett etter påske skal riksvei 55 over Sognefjellet åpne, så brøytinga er i god gang. De har kommet opp til Fantestein, det høyeste punktet på Sognefjellsveien, på 1434 moh.
Dette kan lage oss interessante turer!
Med fremdeles bom på Rustasætra på ca 940 moh, kan veien videre oppover nesten regnes som en sykkelvei, uten biltrafikk. Så hvorfor ikke ta med sykkelen på tur?
Mange måter å legge opp dette på, enten du bare vil ha en sykkeltur inn til Krossbu eller Sognefjellshytta, noe unger også klarer fint, eller som en slags første-etappe på en skitur. Det er jo et eldorado av topper i dette området. Smørstabbtindene står på rekke og rad, og tar all din oppmerksomhet, når du kommer opp til Krossbu.
Om du ikke vil gå på toppene, så kan du jo ta kvistaløypa inn på Smørstabbreen, eller du kan gå andre kanten, fra Sognefjellshytta i retning Nørdstedalsseter. Her har du faktisk nesten stikkaløype helt opp til Liabrekulen, som er et kjent landemerke på denne kanten, med sine 1910 moh.
Mange varianter å velge imellom altså! Uannsett, du kommer deg ut...og det er jo det viktigste. I tillegg er det jo en artig variant. Påskesykkeltur i høyfjellet!
Både Krossbu og Sognefjellshytta holder åpent, og aktuelle topper over 2000 meter på denne turen er; Veslbreatind, Storbreatind, Store Smørstabbtind, Kniven, Sokse, Bjørnungen, Skeie, Kalven, Storebjørn, Veslebjørn, Gravdalstind, Fannaråken, Steindalsnosi.
Ha en fin mandag folkens, og spar litt av godteriet til sola kommer tilbake! =)



søndag 17. april 2011

Fjellets råskap...de frivilliges beredskap.

Med påske, sol og finvær, og stadig flere mennesker i fjellet, øker også risikoen for at ulykker skal skje. Det er livsviktig å holde fokus når man er på tur i høyfjellet, spesielt nå på vinterstid. Slår naturen seg vrang, så viser den nemlig ingen nåde.
Den store frykten, er selvfølgelig snøskred og uvær. Å bli deltager i et skred, er en opplevelse jeg ikke unner noen....og jeg vet hva jeg snakker om. En meningsløs følelse av å vite at du har kamerater begravd i tonnvis med snø, som setter seg som betong..
Minner nok en gang om å bruke sansene og ta grundige vurderinger underveis. Ha i tillegg tilstrekkelig med utstyr i sekken, om uværet skulle komme og du må grave deg ned.
Hver påske er det således høy beredskap på Fjellredningsstasjonen i Lom, med frivillige mannskaper og et helikopter stasjonert. Dette er i i første omgang tenkt til å frakte førsteinnsatsgrupper raskt inn til skred, om alarmen går. Førstehjelpere, lege og lavinehund-ekvipasje rykker først ut, etterfulgt av snøscooterpatruljer. Også i de fleste andre kommuner rundt om, har Røde Kors beredskap, med snøscooterpatruljer med førstehjelpere.
Dette er frivillig og gratis innsats, av fjellfolk, som ofrer fritid, familie og høytid for å steppe inn og redde liv om uhellet skulle være ute. Denne beredskapen startet i går, og avsluttes andre påskedag.
Men husk da, at i utgangspunktet er det du som skiløper, som har ansvaret for å ferdes trygt!
Ønsker dere en alle en riktig god palmesøndag!
 
 

 
Beredskapshelikopteret denne påsken.

lørdag 16. april 2011

Reinen og fjellet.


 Selv om både Jotunheimen og Breheimen har et rikt dyreliv, så er det reinen som i mine øyne imponerer mest. Dette er et dyr som har tilpasset seg fjellet, og er en del av det.
På faste trekk og beiter, vandrer den fra år til år like sikkert på de samme områdene.
Det som er artig å se, er at dette faktisk stemmer. Jeg er av de få heldige som har sjansen til å virkelig studere disse dyrene, i min jobb som reingjeter, og da ser man godt at i reinens trekk, finner man svært ofte dyregraver og fangstanlegg. Ingen tilfeldighet.
Reinen varierer beiter. Vår, sommer, høst og vinter.
Nå er det snart kalvingstid for reinen, og den ønsker fred. Det er viktig å etterfølge dette ønsket.
Så, skulle du treffe på rein i påskefjellet, oppfør deg helt vanlig, rolig og behersket., så vil møtet bli minnerikt! En siste anmodning; respekter båndtvangen fra 1.april-20.august!
Ha en fin lørdag, folkens!


fredag 15. april 2011

Valdresflya åpner i dag!



Med åpning av riksvei 51 over Valdresflya i dag, er nok et sikkert vårtegn i boks!
Dette letter på tilgangen for å komme seg til fjells på en vårskitur betraktelig, både for de som kommer langveisfra, fra Valdreskanten, og for de som søker kremføre og lett tilgang til flotte skitopper!
Her kan man altså boltre seg i et drømmeland, uannsett ferdigheter og vankelighetsgrad på turen.
Flatt eller bratt, høyt eller lavt, smale eller breie ski, kaffe eller Redbull! Med bilvei opp til 1389moh, er det muligheter for alle!
Finn frem kartet, og start turen!
Ha en fin fjelldag! =)

torsdag 14. april 2011

Det nærmer seg!

Nå er det kun en dag igjen, før folkets ferd mot påskefjellet starter. Og for et føre som venter!
Både Jotunheimen og Breheimen kan melde om kanonforhold!!
Mange minusgrader på natta, og varm sol om dagen, spikrer også rasfaren enda tryggere. Folk kan bare glede seg nå!
Mulighetene for en super skitur eller topptur, er absolutt til stede. Får bare håpe utstyret og kondisjonen er i orden! =)
Jeg forteller deg gjerne om flotte turer, med god beskrivelse, om du skulle lure på noe!
Ha en fin fjelldag!

Husk solkrem!!

onsdag 13. april 2011

Storivilen 2086moh, Moldulhøe 2044moh og Hestøe 2021

En tur fra Lundadalen i Skjåk, til Netosæter i Bøverdalen, med tre 2000-meterstopper!
Dette er en fantastisk skitur, som byr på det flotteste av utsikt. Disse grensetoppene mellom Lom og Skjåk, står fritt på en lang og massiv fjellrygg, og gir et fantastisk utsyn til alle kanter!
Turen kan fint gjennomføres begge veier, men tar du starten fra skjåksida, så får du mest sol i ansiktet! =)
På dager som denne er dette ett av mine beste tips. Nå har man klar himmel og nattefrost, noe som gjør oppstigningen lett, på hardt føre. På ettermiddagen, når toppene er besteget, og nedkjøringen starter, har sola varma opp snøen og laget den myk og behagelig, for flotte svinger!
Turstart er da fra Lundadalen i Skjåk. Her går det både sti og skogsvei et stykke opp mot Skriduhaugan. Du skal komme opp vest for denne. En liten flate møter deg her oppe, og du dreier lett sør-øst, og sikter deg inn på Frelsareggi, som et nytt referansepunkt. Ved Frelsareggi ser du dagens første mål et lite stykke fremfor deg, nemlig Storivilen, eller høgste Lomseggi, på 2068 moh. Her er man oftest alene, og man kan nyte en tekopp ved den store varden på toppen.
Turen og ruten videre, sier seg ganske enkelt selv. Man bare følger høydedraget videre vestover, først Lendfjellet, så Moldulhøe 2044, Sandgrovhøe og til slutt Hesthøe på 2021 moh.
Nedkjøringen herfra, er stort sett problemfri, til du nærmer deg Netosæter, der snøen gradvis vil bli råtten og etterhvert borte. Veien finner du igjen her nede, og en lett rusletur frem til Kvandalsvoll, der vinterveien slutter/starter, gjøres lett unna med friske minner om en super tur, i et gjestmildt topptur-terreng på ski! Et minne for livet!
Har tegnet inn alternative opp-/nedfarter i tillegg på kartene.
Ha en strålende dag i fjellet, folkens!
Tid for solbriller og solkrem! =)

Lundadalen - Storivilen

Storivilen - Hesthøe

Hesthøe - Netosætre

tirsdag 12. april 2011

Skiturer med de små.


Det fine med disse fjellene våre, er at terrenget har så stor variasjon. Man har utfordringer for de fleste, enten det skulle være beinrå klatring opp småløse vegger, eller om det skulle være junior sin første skitur. Man trenger ikke alltid oppsøke toppene, for å få gode opplevelser...det er helt sikkert. Fjellene byr på mange fine daler og flyer, som er fine for familieturer. DNT sine kvistete løyper mellom turisthyttene er et godt alternativ. Da går man iallfall trygt. Eller så har man selvfølgelig mange andre fine plasser, som Solhell, Breiseterdalen opp mot Sognefjellshytta, Visdalen innafor Spiterstulen, Leirdalen, Høyvatnet, Russvatnet, Sjodalen, Tesse..og mange mange flere.
Er viktig å gi de små gode opplevelser i starten, da trenger ikke turen være så lang. Man skal nyte og kose seg, og ha med nok av god mat og drikke. Prøv å gjør turen litt spennende...se på dyrespor..bruke fantasien. Det er mye å finne på!
Selv om det regner i bygda i dag, kommer dette som snø i høyden. Temperaturen skal falle nå, og mere snø ventes fra helgen. Påska kommer til å bli knall!
Ha en flott dag i regnet! =)

mandag 11. april 2011

Trollsteinhøe 2201moh, Gråhøe 2154moh.


På østsiden av Visdalen har man et område som er lite besøkt av folk, og byr således på mye fred or ro, samtidig som man kommer høyt og får ekstrem utsikt!
Vil beskrive en flott fot- og skitur til to av disse toppene.
På vei inn Visdalen mot Spiterstulen, parkeres bilen allerede ved Lauvbakken. (Sommerbommen)
Herfra følger du sæterveien opp til Visdalesætrene. Stigen inn mot Gokkerdalen tar av rett innom sætrene, og er markert. Når du kommer over bjørkebandet, og inn i munningen på Gokkerdalen, skal du holde på litt videre innover, før elva Gokra forseres. Nå ser du godt Gokkeroksla fremfor deg. Denne skal rundes ut på høyrekant, nokså langt ut, og ruten sier seg selv.  Oppe på ryggen svinger du til venstre, og følger ryggen. Kommer tidlig til en restaurert steinhytte. Herfra ser du rett bort på Galdhøpiggen! Følger du så ryggen videre innover, så vil du etter litt komme helt opp på 2201 meter, og toppen heter Trollsteinhøe. En fantastisk utsikt, med Glittertind som nesten nærmeste nabo!
På sommerstid, ser du tinder og breer rundt deg...og du ser grønne jorder på Bakkeberg i Bøverdalen! Kontraster!
En alternativ retur fra Trollsteinhøe, er å følge sørover til Søre Trollsteinhøe med punktet 2161 moh, og videre til Gråhøe 2154 moh, for nok en topp. Fin nedkjøring til Smiugjelsholet, før du glir ut mot Steinbua på Gokkeroksla igjen. Returen herfra er den samme som du tok opp.
Dette er en super tur, med store kontraster. Du starter på bilveien, i litt vårløysing, går i furuskog, passerer sæterlandskap, gjennom fjellbjørk, dal, og opp på en tind! Kan ofte være litt bløt og råtten snø i nedre del denne tiden. Men med gode sko og gamasjer, er det ingen problem å ta skiene på sekken et stykke.
Prøv denne turen folkens! Den er knallfin, og du får sett tindene fra en annen vinkel.
GOD TUR!

søndag 10. april 2011

Villmarksmessen 2011.

Har i dag trakket mine såre bein, på hardt underlag på Villmarksmessen på Lillestrøm. Det er jo mere slitsomt å gå der i et slik folkehav, enn å gå på ein fin topptur!
Var der mest for å se...og det var mye å se! Men EN ting reagerte jeg på. Det var ikke en eneste stand som relaterte til det vakre, nydelige høyfjellet vårt! Hele det nydelige fjellområdet fra Sognefjorden i vest, til Valdresflya i øst. Ikke EN som reklamerte for noe som helst. Ikke et bilde. Ikke en topp. Ikke en turisthytte. Ingen aktivitetsfirma, Synes det er litt rart at ingen prøver å "selge" litt av det...for det er jo et bra utstillingsvindu på sånne messer.
Jotunheimen og Breheimen...det er jo villmark!!
Ha en fortsatt fin kveld, med skopuss og gamasjetørk, og smøring av solbrente, værbitte kinn! =)

Søndagstur.

Er litt tidlig på`n, for jeg har tidlig avreise i dag. Kommer derfor med mere stoff utpå kvelden.
Ønsker dere alle en fin fjelldag, enten dere skal høyt eller lavt. Et utrolig mildvær over oss for øyeblikket, som nok kan gi noe råtten snø i de lavereliggende dalbunnene. Håper likevel dagen blir fin!


GOD TUR!

lørdag 9. april 2011

God tur til fjells!

Om du har planlagt en lang og tung topptur, eller om du skal kose deg med familie og venner på en rolig tur, så er er det viktig å nyte dagen.
I dag blir det et flott skiføre, med minusgrader helt ned i bygda. Husk å være forsiktige, og kos dere i fjellet.
Bruk sansene og se og hør..det er jo så mye fint!

Ha en fin fjelldag, folkens! =)


Mye fint å se...ser dere hunden her?

"Skal hilse fra fjellet"

Skal hilse fra fjellet
jeg kommer med bud;
Det lyste så herlig der inne.
På floene vogga myrduna brud,
mens vindene lekte så linne.

Det let i kvar busk,det var sliktet et kor,
og sang til mitt øre seg søkte.
Og rypa,min elskede,møtte mitt spor,
hvor sti langs med bekken seg krøkte.

Det glitret i stryket,det blinket i vak,
og gleden i brystet mitt bruste.
Over aurete botn storfisken rak,
mens fjellbrisen vasskorpa kruste.

Værthardt sto fjellbjørka,
vindvridd og låg,
med nevera trivelig smilte.
Og under dens lauvheng
med glede jeg såg,
At villreinen stille seg kvilte.

Skal hilse fra fjellet- det evige land,
hvor moskus og jerven har bolig.
Min lengsel dit inn
er blitt som en brann.
Kun der får jeg fred og blir rolig.

Dikt av Jon Østeng Hov

fredag 8. april 2011

Tips for morgendagen- Storebjørn 2222 moh.

Med en værmelding, som slettes ikke er så værst, MÅ jeg anbefale en flott tur for morgendagen!
Sola titter frem, men det kan nok bli litt vind på toppene.
Toppen heter Storebjørn og er 2222 moh. Velkjent for mange, og lett å nå på denne tiden, med bilvei inn Leirdalen helt til Sletthamn.
Ruta går innover dalen, før man svinger av inn mot Tverrbytnede. Hold på høyre side innover, og opp på "pallen" fremfor Bjørnbreen. Her skal man se opp, og sjekke forholdene, for du har en bratt flanke på høyre side fra Geita. Likeledes har du en side som kan være interessant innunder Veslebjørn. Se opp! Breen bør du være forsiktig på, selv om det er mye snø, og sprekkene er dekte. Holder du i en god bue til høre, og en god høyrekant etter at du har passert Veslebjørn, og videre opp brattbakkene, så vil du gå trygt. Topp-punktet har brukbar plass, og en fantastisk utsikt!!!
Prøv så godt det lar seg gjøre å holde samme trasee ned, som opp.
En fantastisk tur, i et fantastisk terreng, men vær forsiktige!!
God tur!! =)



Snøskred.

Hvert år så er det noen som mister livet i snøskred i Norge, og statistikken så langt denne vinteren, viser hele 11 personer. Dette er brutale krefter, som man absolutt bør unngå.
Lærer du deg de tre grunnpunktene jeg nå vil beskrive, så øker du sjansen for å ferdes tryggere betraktelig.

Punkt 1: Helning.
Jo brattere terrenget er, jo større er faren for at skred skal løsne. Får du 30 graders helning eller mere, er faren stor. Unngår du sider som er brattere enn det, så er du trygg. Man bør også unngå trange bekkedaler.

Punkt 2. Været.
Kombinasjonen snøvær og vind øker skredfaren betraktelig. Da danner det seg lesider, med store opphopninger av snø.

Punkt 3: Øyne og ører.
Vær på vakt etter tegn på skredfare.
Ser du ferske skred, er det en rimelig grei indikator på at faren er stor. Hører du i tillegg drønn i snøen rundt deg når du går, er det også et sikkert tegn på ustabile snølag. Slike drønn/slepp i snøen, kan raskt forplante seg oppover fjellsiden, og man bør unngå disse ved å søke ut mot flatere terreng, og vekk fra fjellsiden.


Når du nå pakker sekken din for neste skitur, så husk å ta med deg disse tre enkle grunnpunktene. Du bør i tillegg også huske å pakke med deg søkestang og spade! Har du en skredsøker så tar du selvfølgelig med den også.
Ha en fin fjelldag, folkens!

torsdag 7. april 2011

Galdhøpiggrennet 2011.

Lørdag den 9. april, er det klart for årets Galdhøpiggrenn.
Dette har blitt det største og mest spektakulære telemarkrennet i Norge. Siden Henning Tønsberg vant det første rennet i 1934, har det blitt arrangert hvert år, unntatt i krigsårene.
Løypa og traseen har stort sett vært den samme, og starten på den "moderne" løypa, er rett innunder Svellnose. Fra Spiterstulen må du fort regne 3 timer dit opp...og ned igjen kjører de beste på 3 minutter!
Løypa har en høydeforskjell på ca 1000 meter, så det er en lang løype og boltre seg på.
Populariteten til dette rennet, ser ikke ut til å falle det minste. Rennet blir tidlig fullbooka, og det er hvert år mellom 350-400 startende. Dette er virkelig en lekedag for de telemarksinteresserte!
Værmessig så ser lørdagen svært bra ut, med sol og blå himmel på meldingene. Da blir det også fint å være tilskuer på rennet, om noen ønsker det.
Ha en flott dag, folkens!

onsdag 6. april 2011

Skiføre.

Registrerer at media har startet sin årlige skepsisspredning angående påskeføret i fjellet.
Slik som situasjonen er pr. i dag, så er det ikke i Jotunheimen noe fare for skiføret. Husk at det som kommer som nedbør over iallfall 1000 meter, detter ned som snø. Om det kommer litt regn nå og da, gjør bare føret bedre, på den måten at snøen synker sammen litt og setter seg. Litt overvann på enkelte vann, kan selvsagt forekomme, men vi kan enda få mange netter med kuldegrader, som fikser dette rimelig fort.
Har du planlagt en hytte-til-hytte tur i Jotunheimen i påska, så går du for den!! Det blir knall!! =)

I dag tar vi to topper!

Har tidligere denne uken, beskrevet skitopper både fra Leirdalen og Sjodalen. I dag er det Visdalen sin tur!
Med bilvei inn til Spiterstulen, har man nok et flott utgangspunkt for en flott fjelltur. Man har kommet seg lettvint opp til 1100 moh, og kan velge mellom mange tinder. De mest kjente toppene å bestige fra Spiterstulen, er Galdhøpiggen og Glittertind. Sånn er det bare! Men i dag vil jeg anbefale også to andre topper fra dette utgangspunktet. To flotte skitopper.
Valget mitt er Spiterhø 2033 moh og Leirhø 2330 moh. Dette kan gjøres som en tur, eller man kan avslutte etter den første toppen. Starter da på Spiterstulen, og tar ruta i retning Glitterheim. Etter noen hundre meter, begynner oppstigninga mot Skautkampene og Skautflya. Her vinner man fort høyde, og utsikten åpenbarer seg mere og mere for hvert skritt. Vel oppe så tar du av ruta, og vrir deg sørover i retning Spiterhø. Greit terreng, uten store farer. Vel oppe på Spiterhø, har du et vakkert utsyn!
Noen vil nok velge å avslutte turen her, og vende ned igjen...men, når man først har kommet seg hit opp, så får man aldri lettere utgangspunkt til den enda høyere Leirhø som strekker seg helt til 2330 moh.! Leirhø har en liten bre på framsida av sin halvmåneformede fasong. På vanlige vintre så byr ikke denne på spesielle farer, men man skal likevel alltid være forsiktig når man begir seg ut på bre. Jeg vil beskrive videre en trygg og "brefri" vei videre til toppen. Du førtsetter da sørover fra Spiterhø, og søker bort på ryggen sør for den lille breen. Denne følges helt til toppen, og man unngår da breen. En fantastisk utsikt, rekker av spisse tinder på alle kanter!!
På vinterstid vil jeg anbefale returen på samme rute som oppstigning. Mye fordi du da har fått sjekket og bekreftet, at dette valget var trygt!
Ha en fin fjelldag, folkens! =)

tirsdag 5. april 2011

Besshø 2258 moh.

Besshø, er en topp på 2258 moh, som ligger i Sjodalen/Gjende-området. En ruvende koloss, som man ser fra mange kanter. Svært mange har nok gått forbi Besshø, på den tettpakkede stigen over Besseggen...og kanskje drømt om å ta seg en tur dit opp en gang. Det er det bare å gjøre!
Turen i seg selv er ikke på noen måte teknisk vanskelig. Den er bare litt tung...som alle andre høye fjell.
Med start på koselige Bessheim, på 960 moh, har du egentlig bare kos fremfor deg. Lett opp lia, og langsetter elven Bessa innover mot Bessvatnet. Mye den samme ruta som på sommerstid, og jeg vil anbefale å holde den som du har på din venstre side når oppstigningen på selve toppen tar til, fra elven Grotåa. Besshø er også en topp med god plass på topp-punktet. Og utsikten, den er majestetisk! Høye, spisse fjell så langt øyet kan se! Nedkjøringen er også svært behagelig, og lite anstrengende. En kanon tur, i et rolig og snilt terreng, som jeg vil anbefale på det sterkeste.
Det er lov å drømme også på denne turen, for dette var jo selveste Jo Gjende sitt rike...
God tur, og gå forsiktig! =)

mandag 4. april 2011

Bukkehø 2314 moh

Nå som veiene blir brøyta lengere inn i fjellheimen, blir også toppene lettere å nå.
Med vei helt inn til Sletthamn i Leirdalen, er mulighetene mange for en "2000-metring".
En topp jeg liker spesielt godt, er Bukkehø 2314 moh. Dette er en av de høyere toppene i landet, og har en helt fantastisk utsikt! Vanskelighetsgraden er heller ikke avskrekkende, så dette er en tur de aller fleste med normal fysisk form klarer. Den er tung, det skal den ha, for du må regne ca 1300 høydemeter opp på toppen. Starten er da rett inn for Geitsetra i Leirdalen, på sørsida av Illåa. Gå så opp på ryggen mot Søre Illåa, og videre inn mot Søre Illåbreen. Snøforholdene kan variere mye på denne ruta, så her må man ofte variere. Men det viktige, er å holde seg på vestsida av Søre Illåa et stykke innover, før man krysser over. Inne på selve Bukkehø, har man to små brelapper, og man har to forskjellige rutevalg. Føre avgjør hvem av disse som er best å bruke. Den ene går på sørsida opp fra Søre Illåbreen, den andre skrår seg nordover sida, og inn på Tunga, som er bandet mellom disse to små brelappene. Toppen er flat, med et fint stup ut mot Nordre Illåbre. Utsikten, ja den er helt RÅ!! Man skal være forsiktig på hele denne strekningen, da man har bratt terreng rundt seg på mange kanter. Som skitur så er den helt grei, når forholdene tilsier det, og er det masse snø og fint føre, så er den faktisk av de beste toppturene på ski! Man skal likvel være forsiktig, og sørge for et sikkert rutevalg, med tanke på rasfare. Dette er en tur du vil huske!! =)