fredag 29. juli 2011

Midtre Høgvagltind 2066 moh.

Midtre Høgvagltind i midten, med Høgvaglebreen i front.
Mange av tindene våre har ofte flere ruter for å nå toppen. Erfaring og utstyr er som regel det som avgjør hvilke rute som er best for den enkelte. Midtre Høgvagltind er en slik topp. Lett tilgjengelig, og kan nåes både med og uten brekryssing. Jeg vil nå beskrive turen uten bre...en rute som man fint går på egenhånd.
Turen starter ved Leirvassbu i Leirdalen, på 1410 moh. Der ser du fint dagens mål. Den troner i sydlig retning, og virkelig lokker din oppmerksomhet. Følg så stigen som er skiltet Gjendebu. Først over brua ved gamle Leirvassbu (steinhytta), og så bortetter anleggsveien som svinger ned Gravdalen. Ta av ved Nøgla, der stigen går til Gjendebu. Godt merket hele veien opp Høgvaglen. Her oppe får du en nydelig utsikt til alle kanter! Gå så videre ned Høgvaglurda og forbi Øvre Høgvagltjern. Her skal du ta av fra stigen, og krysse over elva. Ruten oppover sier seg selv. Du skal holde deg på venstre side av breen, og følge oppover mot ryggen delvis på noen sva og stein. Når du kommer opp på Austre Høgvagltind, så ser du godt den videre ruten. Litt nedover til bandet, og så opp ryggen. I starten etter bandet, er det lurt å holde litt ut til høyre, til den røde hammeren er passer, og så inn på kvassryggen igjen. Lett og artig klyving et parti, og siste biten til toppen helt greit. Det er god plass her oppe på toppen, og en utsikt som tar pusten fra deg! Virkelig nydelig!
Er du i en gruppe med brekyndig og utstyr for bretur, så er også den ruten inntegnet på kartet jeg legger ved. Breen her er ganske "rolig", og kryssingsruten er meget enkel.
Ta deg en tur hit opp, og planlegg neste topp underveis...for her ser du mange!
God fjellhelg alle sammen! Nyt finværet!
Leirvassbu - Midtre Høgvagltind 2066 moh.

tirsdag 26. juli 2011

Vestre Memurutind 2140 moh.

Vestre Memurutind midt imot.
Området både nord og sør for fjellsjøen Gjende, huser mange fine topper. Nordsiden har tre forskjellige magneter, som drar mesteparten av folket, nemlig Besseggen, Bukkelægret og Surtningssue. Men her er så mange andre fine turer å gå. Jeg tar nå utgangspunkt fra Memurubu. Hit kommer du med båt, eller gående fra Bessheim, Gjendesheim, Gjendebu eller Glitterheim. Har du breutstyr så kan man også gå fra Spiterstulen via Hellstugubreen og Vestre Memurubre.
Fra Memurubu, så har du flere stigvalg, men for å nå toppen jeg nå vil beskrive, liker jeg best å gå over brua, og følge innover på sørsiden av elva Muru. Dette er en typisk breelv, med mye bremasse og glatte steiner. Den vokser temmelig fort, og er skummel å krysse. Jeg vet om et punkt inni dalen, der elva kan hoppes...men holder det for meg selv. Utsikten innover Memurudalen er flott. Nydelig natur. Grønt og fint nederst, noe som blir utskifta med mere og mere morenemasse jo lenger inn man kommer. Ruvende tinder, og store breer viser seg omsider. De Vestre Memurutindene åpenbarer seg når du kommer et stykke inn i dalen, og du har dem da midt imot. Dagens topp er 2140 moh, og er helt grei å bestige. Noen løp som kommer fra Vestre Memurubre må krysses, noe som er lettest der elva greiner seg mest. Følg så dalen inn til kanten av Austre Memurubre, før du vrir deg oppover morenesteinene og ryggen inn mot toppen. En grei rute som gir seg selv. Fantastisk utsikt er belønningen for denne turen! Tinder og breer...tett innpå deg! Herfra kan du rangle videre på flere Memurutinder, men disse blir mere og mere krevende, og det er en fordel med erfaring på slike ranglinger. Druge turer er det også. Turen hit er lang nok i seg selv, så enten ligger du i telt, eller går ned til koselige Memurubu igjen. En flott tur, i vakkert fjellterreng, som absolutt kan anbefales!
God tur!
Memurubu - Vestre Memurutind

lørdag 23. juli 2011

Store Bukkeholstind 2213 moh.

Store Bukkeholstind, er en mektig topp i rekken av flere Bukkeholstinder, sentralt i Jotunheimen. Den ligger blandt mange andre topper og breer, i tindelandskapet mellom Visdalen og Leirdalen.
Toppen ser hard ut for de fleste, men som oftest så er det slutten som er brattest, og man finner fort ut hvordan dette løses.
Den korteste veien hit, er å starte fra Leirvassbu, på 1410 moh. Start så på stigen til Spiterstulen, rett østover, gjennom Kyrkjeglupen. Flere koselige fiskevann passeres på god stig her inne, og etterhvert svinger stigen seg nordøst, og Visdalen åpner seg nedover. En mektig U-dal her opp. Du tar av stigen et stykke før stigen når elva Visa..for den skal ikke krysses. Sving så rundt ryggen som kommer fra Tverrbytthornet, og inn mot Tverrbytnede. Elva Tverrbytna krysses med enkelhet, og du skal fortsette inn i bunnen av denne gryta, på nordsida av Tverrbyttjønne. Her kommer det en bekk nedover, og beste oppstigning får du om du går på vestsiden av denne et godt stykke oppover. Oppe i denne bunnen, vrir du deg mot ryggen til øst, og følger så denne helt opp til toppen. Er viktig å besikte ruten nøye her oppe. Bratt og steinete. Men vel på toppen, så venter et mektig skue! Virkelig en fantastisk topp, som man som regel kan stå alene på. Helt rå utsikt!! Returen er den samme, og stor forsiktighet skal utøves på returen ned til Tverrbytnede.
Ta denne turen en dag med sol og godvær, du vil ikke angre!
God tur, og god fjellhelg!
Lerivassbu - Store Bukkeholstind

Store Bukkeholstind med Galdhøpiggen rett bak til høyre, sett fra Tverrbytthornet.

tirsdag 19. juli 2011

Hasard på bre!

I løpet av alle mine år som fjellfører, er det en ting som ikke har forandret seg...nemlig hasard-gåing på breene. Dette forekommer hvert eneste år, og er absolutt oftest å se på Styggebreen, som er navnet på breen man må krysse for å komme opp på Galdhøpiggen, når man går fra Juvasshytta.
Jeg velger å påstå at det er folks uvitenhet, som får dem til å gjøre dette...sette livet i fare og vandre alene uten utstyr eller kjentmann.
En snødekt bre på sommeren, er av de farligeste stedene å bevege seg, om man ikke er lokalkjent og vet hva man gjør. Man skal ALLTID gå i tau på bre!! Så enkelt er det.
For folk som ikke har kjenskap til bre og fjell, så ser nok en snødekt bre ganske så trygg ut. Dette er så absolutt ikke tilfelle. En snødekt bre er en skummel felle. Snøen, som noen steder kan være 10 cm tykk og andre steder 2 meter, dekker delikat over de skumle sprekkene som alltid er i isen. Breen er jo en "sakteflytende elv", der farten og underlaget lager sprekkene i isen. Disse sprekkene er der alltid. Når sommeren så kommer, og vind, regn og sol smelter ned på snøen, blir alle disse snøbroene som dekker sprekkene, sakte men sikkert dårligere og dårligere.
Å drive hasard-gåing på slike breer, bør derfor ikke forekomme!
Å komme seg opp på Galdhøpiggen, over Styggebreen, er ganske så enkelt, da det hver eneste dag, går turer med lokalkjente førere opp, både fra Raubergstulen og Juvasshytta.
Dette er en meget billig livsforsikring, og jeg vil anbefale det på det sterkeste!
Bunnen av en bresprekk, en nemlig ikke noen koselig plass. Overlever du fallet, om du går alene, vil du fort finne ut at det er mørkt, kaldt, vått, hardt...og fryktelig-fryktelig ensomt der nede..
Bruk hodet, og tenk sikkerhet!
God tur!
Styggebreen, med sin snødekte ismasse full av mange stygge og dype sprekker.

Sprekk, der snøbroen kan studeres.

Sprekk i overkant av bre. Alltid farlige.


Kom deg trygt opp og ned med lokalkjente førere!

mandag 18. juli 2011

Sognefjellet, et eldorado for fiskere!

Sognefjellet kan virkelig by på det meste! Ikke bare er det en enorm utsikt over tinder og breer fra denne vakre fjellovergangen, det er også utrulig mange flotte fiskevann her oppe. De ligger nærmest på rekke og rad. Noen er store, og mange er små....men fisken her, er av ypperste klasse. Kondisjonsmessig er den helt på topp, og den er rød i kjøttet som bringebærdrops! Her er det ikke unormalt å dra inn fin feit fjellørret på kiloen. Er man innenbygds, kan man fiske med garn på de største vannene her, men det er stangfisket, som virkelig er spennende. Da kan man gå kvelden og natten lang, og lure opp fisk etter fisk. Virkelig et eldorado.
Teltplasser er det ingen sak finne her, og vil du bo innendørs, så er både Krossbu og Sognefjellshytta behjelpelige med det. Ønsker du mere detaljerte fisketips, så er det bare å kontakte meg på mail.
Skitt fiske folkens!






onsdag 13. juli 2011

Mjølkedalstind 2138 moh.

Mjølkedalstind fra sør.
Mjølkedalstind, med sine 2138 moh, er nok en topp som mange har sett med lengsel på. Den viser seg nemlig fra mange ruter og topper i Jotunheimen, og er like innbydende samme hvor du ser den fra. Den er høyreist og vakker, og ser nesten vanskelig ut. Det er den derimot ikke!
Det absolutt beste utgangspunktet å angripe denne toppen fra, er fra Olavsbu. Da er du på 1440 moh, og har et flott utgangspunkt. Til Olavsbu kommer du enten fra Leirvassbu, Skogadalsbøen, Fondsbu eller Gjendebu.
Gå først over kloppen nedenfor den nedre hytta i Olavsbu, og følg stigen til Skogadalsbøen et lite stykke. Bryt så av til venstre, og peil deg inn til venstre for kulen vest for selve toppen. Du kommer nå inn på selve ryggen, og herfra sier ruten opp på toppen seg selv. Delvis vardet, men greit å finne veien. Vel oppe på toppen så blir du møtt av en fantastisk utsikt. Du står virkelig midt inne i fjellheimen her! En fantastisk topp, rett og slett!
Ingen lang tur, men for enkelte kan den nok oppleves litt luftig.
(Kan også bestiges på dagstur fra bilvei, fra Leirvassbu.)
Prøv denne toppen så får du se!
God tur!
Olavsbu - Mjølkedalstind.

søndag 10. juli 2011

Fuglesteg 630 moh.

Imponerende steinhus på Fuglesteg.
Et fint turalternativ for en lettere tur, er en tur opp til Fuglesteg, som er en gammel gard på en fjellhylle 630 moh over Fortun i Luster. Stedet har mye historie i murene. Slit og strev, fraflytting, brann og til slutt nyrestaurering etter initiativ fra Luster Turlag. Nå er Fuglesteg inne i DNT sitt løypenett, og er en ubetjent hytte med overnattingsplasser. I sommersesongen er det imidlertid enkel kafedrift, der du kan få kjøpt hellekaker, kaffe og saft.
Dette er en koselig tur, i godt vestlandsklima. Ca 2.5 km en vei, og normalt 1-2 timer gange opp.
Stigen er godt merket hele veien, og starter like ovenfor butikken i Fortun.
Passer for alle.
Koselig tun, med mange sitteplasser.
Nydelig utsikt ned til Skjolden og Sognefjorden.

lørdag 9. juli 2011

Skogadalsbøen...langt der inne!

For alle fjellvandrere, så har turisthyttene i fjellet hver sin sjarm. Alle gir de oss mat, tak over hode og varme. Men hver enkelt av dem er spesielle.
Skogadalsbøen ligger i et frodig klima på 833 moh, i Utladalen i Luster kommune. Her er det bjørkeskog og fuglekvitter, blomster, fred og ro! Dette stedet ligger langt fra folk, og for å komme hit inn må du gå for egen maskin. Det gir etter min mening stedet en egen atmosfære. Jotunheimen har jo mye hardt terreng, i form av fjell og stein, men når du kommer ned på "Bøen", kan du faktisk få myknet opp undersåttene dine med å gå barføtt i gresset...noe som er luksus i dette barske landskapet!
Turalternativene fra Skogadalsbøen er mange, enten du går fra hytte-til-hytte eller liker å ta med deg noen 2000-meterstopper. Turtagrø, Fannaråken, Sognefjellshytta, Krossbu, Leirvassbu, Olavsbu, Gjendebu, Tyinholmen, Fondsbu, Eidsbugarden, Vetti, Ingjerdbu og Vormeli, er alle hytter du når på en dagsmarsj fra Skogadalsbøen.
Har du ikke vært på Skogadalsbøen ennå, vil jeg absolutt anbefale deg å legge turen innom i sommer. Det vil du ikke angre på!
Ønsker du fyldigere turinfo, gir jeg deg det på privatmail.
God fjellhelg til alle sammen!

fredag 8. juli 2011

Motbakkeløpet Galdhøpiggen Opp.


Galdhøpiggen, sett fra Glittertind.
I morgen, lørdag 9. juli, arrangeres motbakkeløpet Galdhøpiggen Opp, for tredje året på rad.
Løpet/turen har både konkurranseklasse og trimklasse.
Om du ikke allerede er påmeldt, så kan du jo ta turen for å se på alle sprekingene som utfordrer både seg selv og andre, i kampen opp mot toppen.
Traseen går etter den klassiske ruten fra Spiterstulen (1100 moh) og opp. Dette er en rute med lang historie, både toppturmessig og konkurransemessig.
For mere info om løpet, kan du gå inn på http://aktivilom.no/index.php/galdhopiggen-opp.html
God tur!

torsdag 7. juli 2011

Boktips!

For alle som liker fjellitteratur, kan jeg på det sterkeste anbefale en ny bok som ble utgitt av Gyldendal i vår.
Det er boka "Jotunheimen - Historien, maten, turene"
Boka er laget av Espen Finstad, Reidar Marstein, Lars Pilø, Arne Brimi og min mangeårige kollega fra reinsfjellet, Jan Stokstad.
Her er det samlet utrolig mye interessant stoff, om fjellet og kulturminner. Gode beskrivelser og nydelige bilder! Absolutt en bok som kan nytes, og som vil lokke deg til fjells!

lørdag 2. juli 2011

Nyt helgen!


Nå må folk glemme YR, og heller ta en titt ut vinduet. Man kan ikke gå og mase om regnet som har vært. Oppholdsvær, god temperatur, og skydekke som sprekker opp mange steder, lover bra for fint turvær. Man trenger jo ikke gå de mest ekstreme turene. Dessuten har folk stort sett bra turutstyr, så om det blir en dråpe eller to, overlever man det!
Turtips kan du finne i registeret mitt.
Kom dere ut i frisk luft, og nyt helgen!