fredag 16. mai 2014

17.mai over 2000 meter!

For en vår vi har hatt!
Nå har vi halva mai måned, og fremdeles så er det gnistrende skiføre i høgfjellet. Dette er slettes ikke unormalt, men vi må passe på å nyte dette før storsmeltinga setter igang. Det er fra påske og utover at trafikken har vært størst i fjellet her, og det virker som om det har vært folk på hver eneste topp i Jotunheimen! Det er jammen bra! En annen ting som er bra er at det ikke har vært noen alvorlige ulykker i fjellet her.

Nå er det på ny en utfartshelg. Mange liker nemlig å feire 17.mai i fjellet. Eller, iallfall noen gjør det.
Turforslag for den 17. kan da for eksempel være klassikere som:

- Galdhøpiggen 2469 moh fra Juvasshytta. (Her går det faktisk tog med bunadskledde entusiaster!)
- Glittertind 2465 moh fra Spiterstulen.
- Fannaråken 2068 moh fra Sognefjellet.
- Rasletind 2105 fra Valdresflya

Turbeskrivelser for disse turene finner du i registeret på bloggen min.

GOD TUR!

Og, for de som ikke har hatt anledningen....slik har Jotunheimen vært etter påske!

Valdresflya og Gjendealpene skilter fremdeles med mye snø og supert føre!


Fra Leirdalen har du også mye å utforske på ski enda!

Fra Visdalen har du høge muligheter på begge sider!

Steindalsnose på Sognefjellet er en flott skitopp lenge enda!

Smørstabbtindene har vært tett befolka i det siste, og leverer fremdeles nydelig føre!
Falketind og Stølsnostind hilser!

En god del lemmen i fjellet nå.


Villreinsbukker i Vest-Jotunheimen, med nydelig panorama av topper i Hurrungane i bakgrunnen. Fra venstre har du Store Ringstind, Store Austabottind, Soleibottindene og Lauvnostind.

Smeltinga går sakte og rolig, og Bøvra tar det fortsatt helt med ro.

Husk skikkelig fjellutstyr i sekken, selv om været er fint!


8 kommentarer:

  1. Vakker, nydelig og deilig. Gratulerer med 200 år, Norge!

    SvarSlett
    Svar
    1. Til lykke med den 17.mai du også, Henning! Gi meg et pip om du flyr over "heimen" en dag!

      Slett
  2. Hei Kjell! Nydelige bilder, igjen. Det er helt fantastisk å se hva du får til med kamera, men jeg bare lurer, hvorfor har reinsdyra så små horn? Jeg tenker da på bildet hvor de løper oppover bakken, er det simler? Hilsen Anna

    SvarSlett
    Svar
    1. Rein har gevir, som de feller en gang i året. Bukkene feller geviret midt på vinteren, gjerne i desember, mens simla går med geviret helt til kalvinga er igang i mai. Således er det simla som er høyest på rangstigen når mattilgangen er smalest om vinteren. Alt dette for å berge kalven den går med i magen. Når geviret vokser ut igjen, er det pelskledd. Dette kalles bast. Når geviret på nytt er ferdig utvokst, feier de av denne basten. Reinen på bildet er villrein, og det er bukker. På tre måneder har disse gevir som er mellom 1 og 1.5 meter høye!

      Slett
    2. Så spennende å lære mer om disse flotte dyrene! Så det bildet ditt av reinsdyr foran Kyrkja fra april i fjor, er altså simler, siden de har store horn på våren... Jeg trodde forresten at man kunne se alderen på dyret etter antall tagger på horna, men skjønner jo nå at det ikke er slik siden de feller horna. Gjelder kanskje bare elgen det da? Takk for interessant svar! Hilsen AK

      Slett
    3. Det bildet av reinsflokken framfor Kyrkja, er av tamrein. Mesteparten er simler ja, men du har et par bukker nærmest kamera...disse har gevirene sine enda, fordi de er gjelda. Da blir det såpass hormonforstyrrelser, at den normale fellingsprosessen av geviret blir totalt forrandra. Når det gjelder alder og antall tagger, så er ikke dette noe man lett kan se. Men, det er et hjortevilt dette faktisk kan ses i noen år på, nemlig hjorten. Hjorten er det hjorteviltet som har de mest symetriske gevirene, og frem til bukken er 4-5 år, kan et trenet øye faktisk gjette alderen ganske godt ved hjelp av taggene og størrelsen. Men, det er jo selvfølgelig unnatak også her. Konklusjonen er iallfall den at reinen er et fascinerende dyr! =)

      Slett
    4. Au.. gjelda... uff, men kanskje nødvendig for å ha fred i flokken? Jeg ble nysgjerrig på hva som er forskjellen på tamrein og villrein, og wikipedia forteller at det i utgangspunktet ikke er noen. Men, hvordan kan man da vite hvilken type rein man møter på tur i Jotunheimen? Er alle tamrein merket på noen måte, lapp i øret eller noe slikt? Interessant det du skriver om hjorten, det er også vakre dyr, bare synd man ser dem så sjeldent i det fri :-)

      Slett
  3. Hei Kjell! Nydelige bilder, igjen. Det er helt fantastisk å se hva du får til med kamera, men jeg bare lurer, hvorfor har reinsdyra så små horn? Jeg tenker da på bildet hvor de løper oppover bakken, er det simler? Hilsen Anna

    SvarSlett